De grensrechter van je team.. de held of gewoon een gek?

maart 1, 2019 0 Door OMJoepenRien

Een grensrechter probeert zijn vlag te repareren 

De grensrechter van je team.. de held of gewoon een gek?

Veel teams hebben een vaste grensrechter, de vraag is alleen is hij door de spelersgroep en/of trainer benoemt tot grensrechter omdat hij echt geen bal raakt of heeft hij er zelf voor gekozen? In beide gevallen is de grensrechter natuurlijk erg gewaardeerd omdat we zonder grensrechter geen wedstrijden kunnen spelen want stel je voor dat er niet meer onterecht een goal wordt afgevlagd of dat de scheidsrechter de grensrechter niet meer laat staan op het moment dat de spits toch echt 3 meter buitenspel staat. Maar dat brengt ons tot de vraag is de grensrechter nou helemaal gek dat hij gaat vlaggen of is het de held van het team?

Alle grensrechters onder ons zullen het wel herkennen, op een regenachtige zondag om half 10 bij blauw wit 5 met een vlaggenstok in de hand langs de zijlijn op en neer lopen, want rennen hoeft niet want de spits pieter is zo snel niet meer. En als grens steek je met trots je vlag omhoog op het moment dat pieter toch echt 4 meter achter de laatste man staat. Alleen het trotse gevoel verruilt zich voor een ‘wat ben ik hier toch aan het doen’ gevoel op het moment dat de scheidsrechter door laat spelen omdat hij toch zeker kon zien dat het geen buitenspel was. Of je vlagt niet op het moment dat de linksback Jeroen het buitenspel opheft en je wordt door heel het team afgezeikt omdat je gewoon die vlag omhoog had moeten steken.

Menig voetballer zal nooit begrijpen dat je toch elke week 90 minuten langs de zijlijn loopt bij het loop voetbal wat er gespeeld wordt, afgezeikt wordt en ook nog eens door de scheidsrechter voorschut wordt gezet, alleen maar om bij het team te horen en na de wedstrijd een pilsje met te mannen te kunnen nuttigen.

De keerzijde van het verhaal is dat je als grensrechter ook punten voor je team kan pakken en dan ben je na afloop natuurlijk de held. Op het moment dat jouw team rood wit blauw 4 met 2-1 voor staat en je vlagt in de 90steminuut een 1 op 1 kans af, wat nooit buitenspel was omdat Bart weer stond te slapen maar je bent heel de wedstrijd al betrouwbaar geweest en de scheidsrechter vertrouwt nu weer op je. Dan ben je toch echt de held van de dag en zal heel het team voor jou bier gaan halen. Of tenminste dat zouden ze dan moeten doen.

Kortom zonder grens zouden we niet eens kunnen voetballen en je kan ook nog eens de held van het team worden dus als grensrechter ben je eigenlijk gewoon de held van het team. Tenzij je echt een klootzak bent die alles wat hij maar kan afvlagt, zelfs als het nog niet misschien buitenspel is.