De ongeschreven regels in het amateurvoetbal

mei 15, 2019 0 Door OMJoepenRien
Voetbal

In het amateurvoetbal kennen we vele ongeschreven regels. Naast de normale regels die binnen de lijnen van het voetbalveld gelden, kennen wij ook regels die ongeschreven bij elk team aanwezig zijn. Deze regels zijn net zo belangrijk als de regels van de scheidsrechter en deze moeten ook nageleefd worden. Speciaal voor jullie hebben wij een paar van deze regels opgeschreven.

 

Gekleurde pantoffels

Heb jij vel gekleurde voetbalschoenen? Dan kunnen wij 100% zeggen dat jij elke wedstrijd een paar schoppen krijgt. Vaak zijn het dezelfde type voetballers die deze schoenen dragen en meestal vinden kelderklasse verdedigers dit niet de fijnste voetballers. Die gekleurde voetbalschoentjes werken net als een muleta (de rode lap) bij het stierenvechten. Dus als je in de sportwinkel staat, denk dan alsjeblieft 2x na als je nieuwe schoentjes gaat halen.

Het poortje

Geef je een panna tijdens een wedstrijd? 9 van de 10 keer krijg je direct daarna een schop cadeau. Spelers van de tegenpartij vinden het niet zo leuk als ze te kakken worden gezet en nemen dan ook direct wraak. Kijk dus wel een beetje uit.

Oneerlijker vlagger

De grensrecht moet altijd vlaggen als er een tegendoelpunt valt of er is spraken van half metertje buitenspel. Al snel krijg je de uitspraken ‘HIJ NIET”, maar als grensrechter had je het toch ‘duidelijk gezien’. Je weet ook nooit of de scheidsrechter er in trapt, maar nooit geschoten is altijd mis.

Jarig kratje bier

Ben jij jarig en vier je dat toevallig op zaterdag of zondag? Dan is het de ongeschreven regel dat jij een rondje weggeeft aan jouw teamgenoten. Super lief natuurlijk!

De Bankzitters

Sta je helaas niet in de basis, maar je mag van de trainer de bank warm houden, dan ben je meestal de aquamanager. Jij krijgt de eer om het ‘wonderwater’ te vullen en je mag af en toe het veld betreden, omdat er een speler doormidden is geschopt.

 Laatste uit de kleedkamer

Ben jij de laatste die uit de kleedkamer komt? Dan mag jij de trekker door de kleedkamer heen halen en alle troep opruimen. Sommige spelers worden heel zenuwachtig als ze zien dat ze een van de laatste zijn. Opeens zijn ze heel snel en strikken ze hun veters buiten wel.

 Lange mannen

De lange mannen uit je team zijn vaak niet de beste voetballers, maar door hun lengte zijn ze toch erg nuttig. Vaak staan deze spelers of in de spits of centraal achterin. Soms krijgen ze twee taken in een wedstrijd. Soms om de ballen weg te koppen of om de gelijkmaker binnen te koppen.