De rechtsback

mei 10, 2019 0 Door OMJoepenRien
voetbalback

We kennen het allemaal wel de ‘moderne’ rechtsbacks. Een veelste snelle jongen die elke keer maar weer mee opgaat. De eerste vraag die de coach dan ook aan deze back vraagt is: Harry? Heb je je brommer mee vandaag of niet? Als hij ja antwoord speelt hij gewoon en mag ie elke keer maar als een blinde naar voren stormen wat voor de linksbuiten natuurlijk godsgruwelijk irritant is want hij is aanvaller geworden om te aanvallen, niet om te verdedigen.

Vroeger was het zo dat een back of de slechtste speler van het team was of gewoon iemand die lekker een mannetje kon uitschakelen of dit nou met een sliding op de bal was of met gestrekt been op de enkels dat maakte niet zoveel uit. Maar de ‘ouderwetse’ rechtsback maakte het de linksbuiten in ieder geval knap lastig om er voorbij te komen. Toen was het ook zo dat een rechtsback gemiddeld 8 kaarten in een seizoen pakte waarvan er 3 rood waren. Tegenwoordig is alles anders…

Tegenwoordig hoeven de backs alleen maar een sliding te kunnen maken, een godsgruwelijke conditie te hebben en ongelofelijk snel te zijn. Deze back komt ook altijd met de brommer naar de club toe zodat hij hem nog even kan bijtanken en hij in de wedstrijd ook lekker op de brommer kan. Deze backs zouden net zo goed mee kunnen doen aan een marathon want deze gasten blijven maar lopen. Maar het rendement van deze moderne back is in de kelderklassse wel ongelofelijk laag. Deze speler kan gewoon hard rennen en dit lang vol houden maar valt gemiddeld ook 4x over de bal en geeft van de 20 voorzetten die hij geeft 1tje net achter de spits en de rest komt niet eens in de buurt van een aanvaller.

Deze backs zullen ook alleen gewisseld worden op het moment dat de ploeg met 1-0 voorstaat en er verdedigd moet worden want dat kunnen de ‘moderne’ backs helemaal niet. Dan komt er weer zo’n lekkere ‘ouderwetse’ back erin die gewoon zijn mannetje helemaal uitschakelt. Je zult deze linksbuiten dan ook helemaal niet meer zien tot het moment dat hij geblesseerd naar de kleedkamer wordt begeleid en dat de ‘ouderwetse’ rechtsback met een lachend gezicht zijn gele kaart ontvang als hij er al een krijgt van de scheidsrechters in de kelderklasse die er helemaal niks van snappen. Maar toch is en blijft de ‘ouderwetse’ rechtsback de echte rechtsback.