Is de Kelderklasse-VAR de ideale uitkomst?

mei 15, 2019 0 Door OMJoepenRien

Video Assistent Referee logo

De VAR, wie kent hem niet in het moderne voetbal? Ooit is de Video Assistent Referee in het leven geroepen om het spelletje eerlijker te maken. Elke handsbal, buitenspel doelpunt of harde zaag wordt tegenwoordig gezien. De VAR had in het verleden wat opstart problemen en het zorgde voor onduidelijkheid. Zelfs mensen van de oude stempel vonden het maar niks en vonden dan ook dat het spelletje kapot werd gemaakt. Maar toch is de VAR de ideale uitkomst en het zorgt ervoor dat de wedstrijd eerlijker verloopt. Maar de grote vraag is dus nu, is VAR ook geschikt voor de kelderklasse?

Natuurlijk is de VAR geschikt voor de Kelderklasse! Wat zou het toch mooi zijn als Peter of Johan die jullie elke week fluit, een extra camera heeft om de situaties beter te beoordelen. Dat er ergens in Nederland een persoon zit om de video beelden te beoordelen. Natuurlijk niet in het luxe Zeist, maar in een klein donker hokje ergens op het platteland tussen de koeien. Stel je eens voor dat er iets gebeurd en het spel moet worden stilgelegd, omdat de scheidsrechter het weer niet gezien heeft. Hup, iedereen de kantine in om de beelden op een groot scherm terug te kijken. Gaat het een rode kaart worden voor die kale uit Baardwijk of loopt het met een sisser af. Na 5 herhalingen te hebben gezien en als iedereen is uitgelachen, heeft de scheidsrechter besloten en mag iedereen weer terug de wei in. 

Maar vergeet natuurlijk ook niet dat we onze wedstrijden kunnen terug kijken. Want soms vallen er mooie doelpunten en we kunnen altijd blijven lachen als we een uitglijertje maken. De VAR zou niet alleen goed zijn voor het eerlijke spel, maar ook voor het lachplezier binnen de voetbalgroepsapp. Het gaat er bij de kelderklasse VAR niet om dat de scheidsrechter het goed beoordeelt, maar het gaat puur om de sfeer en de extra spanning die het met zich mee brengt. Als we realistisch naar onszelf kijken, weten we dat het helemaal niet mogelijk is. 5 camera’s langs het veld en een scheidsrechter die het dan ook nog eens goed moet beoordelen. Nee, wij lossen de situatie zelf wel op als er weer eens een harde zaag wordt uitgedeeld.  Van ons mag de kelderklasse VAR komen, maar het moet natuurlijk niet te serieus worden. We voetballen nog steeds in de Kelderklasse.